Zavařování je akce vždycky na celý den. Proto se neženu a čekám až na poslední chvíli. Rybíz už se musel otrhat, jeho doba zrání už dávno prošla, nezbývalo mi nic jiného, než se překonat a spoustit to. Zavařování v menším množství nevyžaduje tolik příprav jak psychických, tak fyzických. Ale když se na zahrádce dost urodí, rázem je z kuchyně malá továrna....
Rybíz ještě na keři v plné kráse.
oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Z angreštu už je marmeláda....
Rybíz jsem dala dohromady bílý i červený, umyla, manžel sestavil náš robot, který už mám bezmála 30 let a proces začal...
Výhodou je, že vkládám rybíz celý, se stopičkami i s listem, vyteče čistá šťáva a odpad se pak vyhodí..
oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Získala jsem 3 l čisté šťávy. Tu jsem dala do hrnce, vmíchala postupně 3 kg cukru, přivedla k varu. Poctivě sbírala pěnu, vařila a míchala, až kapka na talířku mi ukázala, že je hotovo. Naplnila jsem skleničky a obrátila na chvíli dnem vzhůru. Dá se říci, že výroba se povedla, marmeládka je opravdu dobrá. Povedlo se mi uvařit 11 skleniček.
Do mrazáku si dám jen pár kuliček na koláč, nebo na ozdobu, mám tam ještě ovoce i z loňska..
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Protože mi opadávají dozrálá skorá jablíčka, už jsem je začala také zpracovávat. Těch už mám zavařených 10 sklenic. Nedá se nic dělat, všechno musíme zpracovat na zimu. Vždycky se podělím s mladýma. Domácí je domácí....
ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Náš zahradní pomocník Reček všechno pohlídá a malí Brňáci si budou pochutnávat...
.
Žádné komentáře:
Okomentovat